Vem är demokrat, Samuelsson eller Odell?

Regeringens handlingskraft är gedigen, när en miljöpartistisk kvinna ger dem chansen, men är den demokratisk?

Två av demokratins grundbultar är yttrandefriheten och avsättbarheten.

Inom politiska församlingar fungerar såväl yttrandefrihet som avsättbarhet bra i vårt samhälle, kompetensen hos de valda prövas vart fjärde år av dem som berörs av deras  förehavanden.

Bland företag fungerar demokratin inte alls. Makthavare kan bara avsättas av en liten grupp, vars beslutsrätt mäts i kronor, dollar eller euro. Den stora mängden människor som berörs av deras förehavanden är helt maktlösa och har dessutom en starkt begränsad yttrandefrihet; lojalitet är nämligen oftast ett krav för en trygg anställning.

Hos offentliga institutioner fungerar det lite demokratiskt. Marianne Samuelsson blev ju avsatt av en demokratiskt tillsatt institution. Men var inte avsättningen av henne i första hand ett straff för hennes yttrande? Var det inte en brist på lojalitet med alla de kollegor som säger ett och gör ett annat?

Har myndighetspersoner yttrandefrihet?

Är inte Marianne Samuelsson istället ett föredöme för en demokratisk myndighetsutövning? Att öppet deklarera en uppfattning är ju förutsättningen för att den skall kunna kritiseras offentligt och därmed kunna förändras till det bättre. Visserligen gjordes inte yttrandet offentligt, men hon tog heller inte tillbaka det när hon fick chansen, utan stod för det i ett hedervärt pudelförakt.

Regeringen, däremot, visade ett ohederligt demokratiförakt när man avsatte Marianne Samuelsson på grund av hennes yttrande.

I sakfrågan tycker jag att Marianne Samuelsson har fel, vilket vi ju nu har en chans att diskutera. En ”kompetent” manlig landshövding hade knappast låtit oss ta ställning till hans uppfattning i sakfrågan. Hade han gjort tabben att undslippa sin verkliga åsikt till offentligheten, hade han i efterhand funnit någon fyndig bortförklaring och klamrat sig kvar vid sin post och sin åsikt, kanske efter en översyn av säkerhetsrutinerna i samarbete med Odell.

Företagsvärlden visar ju här den makt, som utgår från kronor, euro eller dollar och inte demokrati. Kanske borde man diskutera detta faktum mer, än landshövdingars förmåga eller oförmåga att sopa det under mattan.

7 svar to “Vem är demokrat, Samuelsson eller Odell?”

 1. Magnus Holmgren Says:

  Njae, var det inte det som var en del av problemet. Dvs Samuelsson sa en sak på ett internt möte men en helt annan sak till media. Men tyvärr så hade ju någon av deltagarna i hemlighet spelat in vad Samuelsson sa på mötet. Sedan sa Samuelsson att hon var utsatt för en komplott från en av sina medarbetare och fick då sparken. Sedan ångrade hon att hon hade sagt detta med komplott.

 2. Thomas Svensson Says:

  Jaså, Magnus, jag uppfattade det så att hon inte sa något alls till media förrän inspelningen offentliggjordes och att hon fick sparken för just sitt inspelade yttrande. Men, jag är inte så väl insatt i detaljerna, jag blev mest glad över att en landshövding öppet sade vad hon tyckte när hon blev tillfrågad, dvs. värnade om öppenheten och vägrade anamma pudeltekniken.

 3. Kristian Grönqvist Says:

  Jag förstår inte riktigt vad Du menar Thomas. Du menar alltså att eg skall inte fortkörare som åker dit straffas, eftersom det finns så många fortkörare i Sverige som inte åker dit, Och speciellt inte om de rakryggat inför bekanta berättar att de kört för fort jämt?

 4. Thomas Svensson Says:

  Kristian. Nej, det menar jag inte. Fortköraren har ju faktiskt gjort något olagligt, vilket jag inte uppfattar att Samuelsson gjort.

  Vad hon verkligen gjort i frågan kan man sluta sig till om man läser det här: http://www.sr.se/gotland/nyheter/artikel.asp?artikel=3003194

 5. Kristian Grönqvist Says:

  Jag fattar det som vi andra jordnära icke politiker fattar, att hon gjort sig skyldig till mutor och bestickning och dessutom missbrukat sin tjänsteställning. I min bok är det lagbrott även om det sker på reguljär basis i Sverige. Hon har redan länge befunnit sig på det sluttande planet. Att sedan Sverige är ett korrumperat land, hör liksom inte hit.

 6. Thomas Svensson Says:

  Har hon?

 7. Kristian Grönqvist Says:

  Thomas

  Vem i hela friden skriver ett öppet brev som går till pressen om inte den inblandade? Speciellt efter rabaldret.
  Du borde väl ha varit med längre än så…?
  Tjänster och gentjänster.

  PS. Hade det varit en same från Härjedalen som velat bygga en sommarstuga på strandskyddat område på Gotland, så hade det aldrig blivit ngt problem…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: