De betryckta har fått en röst i riksdagen

Jag tror att Sverigedemokraternas stora framgångar framförallt är ett rop från den betryckta delen av arbetarklassen. Den del som är nedtryckt i kulturens krav på individuell framgång och som kompenserar sin, i kulturen, beklagansvärda situation genom att söka efter och angripa människor som kan betraktas stå än lägre i rang.  Man söker syndabockar till egna tillkortakommanden och man finner dem bland det onda etablissemanget, samt hos de närmaste konkurrenterna, nysvenskarna.

Jag tycker inte att man ska vara upprörd över att dessa människor har fått en röst i riksdagen. Tvärtom är det kanske nödvändigt för att man ska få upp ögonen för att det faktiskt finns en betryckt samhällsklass.

För att minska Sverigedemokraternas inflytande bör man eliminera den betryckta klassen,

 • genom att bekämpa social utslagning,
 • genom att lyfta dem som står längst ner på samhällsstegen och
 • genom att definiera människovärde i annat än karriär och egendom.

Problemet med SD är således inte att de kommit in i riksdagen, eller att de fått inflytande i en rad kommunala och regionala församlingar. Problemet är att en mycket stor del av befolkningen är så trångsynt att de tror att lösningen på deras egna tillkortakommanden ligger i att kasta ut invandrarna.

Jag tror inte att vi i första hand har missat att ”ta debatten”, argument om människors lika värde eller Sveriges behov av multikultur biter inte på människor som ser sig själva som offer.

Vi måste bygga ett samhälle där de som står längst ner i den sociala och ekonomiska hierarkin får möjlighet att utvecklas till människor med större kraft, till människor som kan få chansen att bli uppskattade för egenskaper utöver svällande muskler, häftiga tatueringar och motorvrål. De måste uppmuntras att skapa ett eget liv utan att vara beroende av att förminska andra.

Vi måste ge huliganerna chansen till ett liv, värt namnet!

———————————————————————————————-

Biger Schlaug skriver bra om etablissemangets valhänthet i sammanhanget.

Marika Lindgren Åsbrink undersökte väljarunderlaget för Sverigedemokraterna 2006.

Jag skrev själv om Danmarks motsvarande upplevelser i en recension av Lena Sundströms bok

11 svar to “De betryckta har fått en röst i riksdagen”

 1. Olle H Says:

  Jag håller med dig, Thomas, om att vi behöver skapa ett samhälle utan social utslagning – ett samhälle där alla får möjlighet att uppleva mening fullt människovärde på annat sätt än via fotbollshuliganism, gatuvåld och gemenskap baserad på etnisk exklusion.

  Icke desto mindre menar jag att avskyvärda uppfattningar är avskyvärda – och bör stämplas som sådana – oavsett om det finns begripliga sociologiska förklaringar till att de har uppstått.

 2. Henrik Brändén Says:

  Håller helt med!

 3. Heiti Ernits Says:

  Det ligger mycket i det du säger Thomas!

 4. Thomas Svensson Says:

  Javisst, Olle, är det bra att så många visar sin avsky mot främlingsfientligheten. Min poäng är väl att vi inte blir av med om vi inte tar i tu med fattigdomen.

  Trevligt att ni alla ändå håller med i min något enkelspåriga analys. Den borde förstås kompletteras med annat, såsom det tanklösa bejakandet av rädslan för det främmande.

  Heiti, skulle man inte kunna koppla in vår käre Spinoza i detta, det är ju livskraft som huliganerna saknar, de drivs främst av passiva känslor grundade på inadekvata idéer.

 5. Anders B Westin Says:

  För något år sedan så skrev jag om den sk ”Kvinnoskolan”.
  Någonstans i början av 70 talet började mobbingen av den manliga arketyp som nu slår tillbaka med destruktiva frustrationer.

  Inadekvata idéer skriver du Tomas.

  Jag lyssnade noga på grabbarna från Söderhamn i P1 studio 1. En stad som fullständigt brutit samman och samtidigt tagit emot mängder av invandrare. Grabbarna som inte blivit bekräftade och sedda de senaste 20 åren skall på plats och ställe möta otrygga invandrargrabbar på mörka gator utan framtidstro.

  Hur kan du benämna detta inadekvata idéer. Det är ju för tusan blodigt allvar. Nästan på liv och död.

 6. Anders B Westin Says:

  Det är ju dessutom en hel del psykologi.

  Jämför med en familj som har det ganska kämpigt. Ändå tar familjen emot fosterbarn som de dessutom favoriserar framför sina egna biologiska barn.

  Vad händer då. Förlorar man inte tron på livet och dessutom är det nog ganska enkelt att utse sina fostersyskon som fiender.

  Jag känner mig ganska säker på att man måste koppla ihop denna företeelse med Anknytningsteorin. Har man en risig otrygg eller ännu värre desorganiserad anknytning till sina egna föräldrar samtidigt som man har en viss typ av genetisk sårbarhet och samtidigt upplever sig osedd i samhället. Jag då har man en person som röstar på SD.

 7. Thomas Svensson Says:

  Anders: Jag använder ordet inadekvat här i den betydelse som Spinoza lägger i ordet. Spinoza menar att all vår kunskap som grundas på rena observationer är förvirrade, medan adekvata kunskaper erhålls först efter att man sett, eller snarare upplevt, ett sammanhang. Framförallt uppstår adekvat kunskap då man möter föremål och personer som stärker en själv. Kärlek och vänskap i möten är sådana förstärkare av egot. Jag försöker här, i dialog med Heiti som jag delat mina Spinoza-studier med, koppla Spinozas poäng till den här diskuterade företeelsen. För den som inte varit med i våra diskussioner blir förstås begreppet inadekvat självt förvirrande.

  För övrigt tycks vi vara ganska överens, väl?

 8. Kristian Grönqvist Says:

  Dilemmat är att man alltid försöker intellektualisera debatten, när man verkligen inte behöver det.
  Det här är inget intellektuellt problem.
  Det här är ett verkligt problem.
  Hur många på riktigt gymnasiekompetenta elever går ut skolan idag?
  Hur många tror Ni verkligen kommer att inte ha en karriär?
  Personligen känner jag en handfull pensionärer som får mindre i handen än tex flyktingar som inte jobbat en vecka i Sverige.
  Tror Ni de tycker att det är roligt?
  Tror Ni de bryr sig om Era vackra filosofiska ord och tankegångar?
  De måste leva med sin verklighet.
  Det enda de kan göra är att gå till valurnorna. Ingen annan lyssnar.
  Plötsligt vänds Sverige upp och ned för ett ögonblick.
  Tror Ni de glömmer det?
  De kommer att bli fler, sanna mina ord

 9. mikezi Says:

  Kunde inte låta bli att skapa en egen…

  mikezi.wordpress.com

 10. bo Says:

  Tänk om många väljare till sd har intuitiv insikt gällande invandringen grundad på en verklighetsuppfattning om den mänskliga naturen medan de med s.k Pk moral går vilse mellan hur det borde vara istället för hur det det är.

 11. Thomas Svensson Says:

  Bo: Jag tycker absolut att man skall ha den största respekt för intuitionen, men när det gäller att ta politiska beslut måste man använda rationella argument, sådana som kan stötas och blötas i öppna diskussioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: