Två förlorade hjältar på en vecka

Mohammad Yunus har jag hyllat i tidigare inlägg. När jag läste hans bok som beskrev hur mikrolånsverksamheten byggdes upp blev jag oerhört imponerad. Dels för att han tycktes ha lyckats att vara en katalysator för att massor av människor lyftes ur misär, dels för att det genomfördes på tvärs med alla existerande ideologier och helt i strid med nationalekonomins stelbenta teori. Så långt är Yunus fortfarande min idol, förstås. Men det sorgliga är att glorian tycks ha hamnat på sned denna vecka.

Det berättades i uppdrag granskning för precis en vecka sedan att Yunus’ Grameen Bank tagit emot bistånd från Norge och Sverige och sedan flyttat pengarna till ett nybildat bolag. Visserligen tycks transaktionerna inte ha gjorts för att berika honom själv eller några andra korrupta ledare, utan för undvika ett hot om beskattning av banken. Men, oavsett syftet, att börja hemlighålla stora ekonomiska transaktioner bäddar för korruption, Grameen bank förlorar sin stjärnglans.

Det framkom idag att Mohammed Yunus dessutom avskedats från sin post i banken, inte på grund av korruption, som jag först befarade, utan enligt dagens eko på grund av att ”han bryter mot pensionslagarna som jobbar kvar trots sin ålder. Dessutom är han anklagad för ärekränkning.”

Det kan förstås vara så att korrupta politiker i Bangladesh på detta sätt försöker ta kontrollen över den framgångsrika bank som förmodligen har ryckt undan möjligheterna för mången annan bankdirektör att sko sig. Men, det norska repotage som uppdrag granskning återberättade tyder på att Grameen bank vuxit sig för stor, att man inte längre domineras av idealistiska medarbetare och att de ursprungliga metoderna i många fall har utvecklats till hämskor och belastningar.

Sorgligt, i så fall, vad skall man nu hoppas på?

I den lilla skalan hade jag en annan hjälte: Stavros Louca, den mästerlige matematikläraren som i TV-programmen klass 9A blivit känd som en superpedagog som lyfter varje elev som kommer i hans väg. Hans huvudsakliga pedagogiska metod tycks vara människokärlek och tro på varje människas förmåga att förstå, bara hon vill. Dessutom verkar han vara  öppen och ärlig i en utsträckning man sällan har sett.

Kanske är det just denna öppenhet och ärlighet som nu har avsatt honom från den piedestal som jag satt honom på. Det framkom nämligen i en intervju häromdagen i sydsvenskan att Stavros är en ytterst olämplig lärare i naturvetenskap: På frågan ”Vilken är vår tids största bluff?” svarar han

– Jag skulle vilja säga att det är evolutionsteorin, det finns alldeles för många lakuner i den för att jag skall kunna övertygas om att människan kommer från aporna. Jag tror på skapelsen. Men det betyder inte att jag är kreationist och tror att världen skapades för några tusen år sedan.

Om man är någorlunda konsekvent kristen, såpass att man hävdar att bibeln har gudomligt ursprung, då är det förstås helt konsekvent att betrakta evolutionsteorin som en bluff. De flesta kristna undviker dock att dra den slutsatsen, men den genomärlige Stavros är konsekvent.

Denna uppfattning om modern tids mest revolutionerande teori tycker jag gör Stavros Louca olämplig som lärare i naturvetenskapliga ämnen.  Visserligen är inte matematik naturvetenskap, men han lär undervisa även i andra ämnen såsom fysik och biologi och där tycker jag inte att det är acceptabelt att betrakta Darwins evolutionsteori som bluff.

Sorgligt, vem skall man nu se upp till?

Nå, ingen hjälte tål förstås närmare (eller längre tids) granskning, man får vara glad över de positiva insatser de gjort och de rörelser de satt igång i riktningar som ser bra ut. Det kommer nya hjälteinsatser hela tiden, se bara på Wikileaks och revolutionärerna i nordafrika.

3 svar to “Två förlorade hjältar på en vecka”

 1. Anders B Westin Says:

  Visst är det sorgligt.

  Jag är sedan länge väldigt känslig för hjältar.

  Det enda som funkar är numera tysta, blyga instrumentalmusiker.

 2. Kristian Grönqvist Says:

  Kill Your Darlings…

 3. Kristian Grönqvist Says:

  ..Otherwise they do it themselves…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: