MP ställer sig i kön

Miljöpartiet har genom sitt nya programförslag ut- eller avvecklats till ett sådant parti som en gång hade en idé men som nu ställt sig i kön till förvaltandet av den eviga tillväxten.  Det gör mig bitter till sinnes och får mig att  fundera över politikens innehåll i Sverige idag.

Liksom miljöpartiet en gång byggde på en djup miljöinsikt, hade centern en gång en landsbygdsgrund, folkpartiet en gång en liberal idé, socialdemokraterna en socialistisk, moderaterna en konservativ och kristdemokraterna en grund i kristen moral. Numera är allas deras identiteter skönjbara just bara i deras historia.

Skillnaderna i deras nuvarande framtoning  tycks endast bero på 1) deras respektive bedömning av opinionsläget och 2) vilken reklambyrå de anlitar. Respektive framtonings syfte är blott att konkurrera om de åtråvärda förvaltningsposterna.  Välavlönade jobb för att förvalta Systemet.

Med sin inskränkta världsbild konstaterar de nämligen att det ekonomiska system som rått under de senaste tvåhundra åren av mänsklighetens historia är det slutgiltiga och deras politiska ansträngningar begränsas till att manipulera väljarkåren för att just de själva ska få förtroende att förvalta detta system de närmaste fyra åren.

Några aktuella manipulationsord är hållbarhet, arbetslinje, utanförskap och excellens.

Tänk efter, när fick man senast höra något tänkvärt uttalande från en svensk ledande politiker?

Eller fundera på om ett maktsystem kan betraktas som seriöst som sätter ett sådant stolpskott som Björklund att leda ett folks bildning? Eller sätter en naiv, fullkomligt oerfaren tös i tjugoårsåldern till näringsminister bara för att hennes partikamrater tror att en sådan kan locka nya väljare till nästa val? Eller kastar (i bästa fall) nittio miljarder i sjön genom vidaresatsning på JAS, utan att kunna klargöra ett rationellt syfte?

Den parlamentariska demokratin har spelat ut sin roll, riksdagsledamöter och deras  politiska journalistsvans har i sin manipulationssport reducerats till ett slags underhållningteam för radio, tidningar och TV; mästarnas mästare i retorik.

Samhället styrs istället av marknadens aktörer, på en global nivå, helt utanför demokratisk kontroll.

—————————————————————————————————–

Världen är tyngd av problem som tydligt kan härledas till människans ohejdade konsumtion. Det ekonomiska system som rått här i tvåhundra år, och som samtliga etablerade partier betraktar som det slutgiltiga Systemet, har konkurrens och ekonomisk tillväxt som sina grundläggande drivkrafter.  Dessa driver obönhörligt fram en accelererande konsumtion av ändliga resurser.

Vi måste faktiskt ta en allvarlig funderare över hur vi ska göra oss av med detta system innan det helt tagit kontroll över våra hjärnor. Den parlamentariska demokratin har redan raserats av marknaden, vi måste nu diskutera en systemförändring innan också den demokratiska yttrandefriheten ätits upp av denna marknad. Revolution och kommunism har prövats och gravt misslyckats. Vi måste diskutera andra vägar.

Lyckligtvis finns det några röster i svensk debatt som har något tänkvärt att säga i politik, symptomatiskt nog står de alla utanför det partipolitiska etablissemanget. Jag tänker på personer som Birger Schlaug, Emma Almingefeldt, Bengt Göransson, Lena Andersson, Nina Björk och Anders Wijkman.

Man får hoppas att dessas och andras  outtröttliga arbete ger frukt så småningom.

Man får hoppas att något inträffar som får oss alla att se värdet i vår gamla möbel, att yvas över flest användningsår på  klädesplagg, att använda kött endast som krydda, att fnysa åt Iphone 5 och att skämmas över att vardera transportera ett och ett halvt ton bil till jobbet varje dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: