Ledande ojämlikhetsandar i moderatpressen

En färsk forskningsrapport från Stockholms universitet har gett glädjefnatt åt ett par moderata ledarskribenter.

Rapporten visar att invandrande flyktingars sjukhusvistelser inte påverkas signifikant av hur stora inkomsskillnaderna är i deras omedelbara omgivning!

Varför föranleder ett sådant speciellt resultat glädjeskutt hos nyliberalerna? Jo, de inbilllar sig att detta betyder någonting helt annat än det gör.

Enligt Svenska Dagbladets rubrik kan man nämligen dra slutsatsen:

”Nej, inkomstklyftorna gör oss inte sjuka”

Ledarskribenten Per Gudmundson polemiserar där mot Aftonbladets tidigare tvärsäkra uttalande att boken Jämlikhetsanden ”med förkrossande vetenskaplig tyngd” visade att inkomstskillnader i sig påverkar hälsan negativt. Gudmundssons rubrik förefaller mig inte mindre tvärsäker, där är han väl i höjd med kvällsblaskan Aftonbladets språkbruk.
Borås Tidnings ledare  slår idag i sin rubrik fast att

”De rika gör oss inte sjuka”

och i en retorisk svada njuter skribenten av de resultat hen tror att forskarrapporten innehåller. Skribenten har förstås inte läst rapporten, antagligen inte ens rubriken: ”Income inequality and health: Lessons from a refugee residential assignment program”. Undersökningen handlar nämligen om flyktingars benägenhet att hamna på sjukhus i Sverige, en grupp som man måste betrakta som ganska speciell.

Forskarna skriver i sina slutsater:

”…det är viktigt att komma ihåg att flyktingar representerar en speciell grupp av individer som kan begränsa vidden av  generaliseringar av resultatet till en större population. Man kan , till exempel, begrunda att ojämlikhet i inkomst i flyktingens hemland har varit mycket större än den som upplevs i Sverige. Det är inte otroligt att tänka sig att individer som har upplevt en högre grad av ojämlikhet inte reagerar till de relativt lägre skillnaderna i Sverige. En liknande tanke är att flyktingar, åtminstone till att börja med, inte jämför sig med andra medlemmar av sin hemkommun och att det kan ta en viss tid innan de observerar graden av ojämlikhet i deras bostadsort. Även om våra resultat antyder något annat kan vi inte bortse från dessa möjligheter (min översättning från engelskan, TS).”

Förutom dessa till synes självklara invändningar från forskarna själva tycker jag mig se ett par andra saker i undersökningen som förklarar att man inte hittar någon ”signifikans”:

  1. De flesta av flyktingarna är under 40 år gamla. De sjukdomar som föranleder intagning på sjukhus i dessa åldrar kanske beror mest på sjukdomar de ådragit sig innan de kom hit?
  2. Variationen i inkomstklyftor i de svenska kommuner som finns med i undersöknigen är bara ca 12 %. Att man inte upptäcker skillnader på sjukdomsbenägenhet som härrör till så små skillnader i samhälltyp tycks mig inte förvånande.

Jag ser emellertid inget fel i forskningsrapporten, men jag ser verkligen inte på vilket sätt den skulle motivera slutsatser som ”Nej, inkomstklyftorna gör oss inte sjuka” eller ”De rika gör oss inte sjuka” eller i någon som helst grad motsäger de resultat som redovisas i boken Jämlikhetsanden.

När ideologer, denna gång i form av moderata ledarskribenter, hör ett rykte om en  forskningsrapport som kan tänkas stödja deras ideologi så blir den uppenbarligen förvanskad redan innan den bllir läst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: