Sätt ditt finger på varje siffra

Läser i dagens Borås Tidning om en vardagshjälte från Sandared, ett samhälle strax utanför Borås. Här har kommunen renoverat ett gammalt hus till dagis. Husets 338 kvadratmeters yta har tidigare använts till kyrklig ungdomsverksamhet, men har köpts av kommunen för en och en halv miljon kronor för att byggas om till dagis. Kommunens tjänstemän bedömde att renoveringen skulle kosta ytterligare halvannan miljon och arbetet lades ut på entreprenad till ett antal affärsaktörer. Så småningom blev bygget klart, men notan hamnade på drygt sex miljoner, fyra gånger mer än beräknat!

Denna händelse i det kommunala ärendeflödet skulle aldrig blivit uppmärksammad om inte en enskild Sandaredsbo i sitt engagemang satt igång och granska hela ärendet. Medborgaren Kicki Dahl nyttjade den förträffliga offentlighetsprincipen och fick fram fakturaunderlag och dylikt för nästan hela affären. Detaljerna redovisas i ett stort uppslaget repotage i dagens Borås Tidning.

Några oegentligheter i laglig mening tycks inte ha kommit fram, men nog är det intressant att konstatera att minst 300,000 gått till konsulter för att projektera olika delar i renoveringen, hur svårt kan det vara att renovera en byggnad, stor som en större villa? Eller är det rimligt att det kostar drygt en halv miljon att göra el-installation i en byggnad på drygt 300 kvadratmeter?

Oavsett mina amatörmässiga bedömningar om rimligheten i de enskilda fakturorna är det väsentliga är att någon granskar och offentliggör sådana här affärer, ställer tjänstemännen til svars och ifrågasätter; att någon sätter sitt finger på varje siffra. För bara de som har ögonen på sig gör ett bra jobb, speciellt när det gäller jobb vars resultat inte är så lätt att mäta.

Enskilda vardagshjältar som Sandaredsbon Kicki Dahl och dagspressen är demokratins vardagshjältar. Yttrandefriheten och öppenheten är helt enkelt de allra  viktigaste ingredienserna i demokratin, och det är nog livsviktigt att bevaka och utvidga dessa rättigheter.

Jag skulle önska att det fanns ett politiskt parti som ägnade sig åt sådant grävande arbete i medborgarens intresse istället för att ägna sin kraft åt att smutskasta motståndarnas ideologi och smida taktiska planer i valstrategins intresse. Det skulle ge den kommunala politiken lite mer substans.

Rubriken till detta inlägg är citerat från dikten Lärandets lov av Bertolt Brecht från 1930:

Lär dig det enklaste! Gör det nu,
ty nu är stunden här
det är aldrig försent!

Lär dig ditt ABC, det är inte nog men lär det!
Inget får hejda dig, börja nu
Allting bör du veta
Du skall ta ledningen och makten

Lär dig, du som är arbetslös!
Lär dig, du som är fängslad!
Lär dig, kvinna i köket!
Lär dig, sextioårige!
Du skall ta ledningen och makten
Skynda till skolan, du som hemlös är!

Öka din kunskap, du som fryser!
Du som är hungrig, grip efter boken:
den är ett vapen!
Du skall ta ledningen och makten

Var inte rädd för att fråga, kamrat
Låt ingen lura dig,
se efter själv!
Vad du inte själv vet
vet du ej!

Granska din räkning,
du ska ju betala.
Sätt ditt finger på varje siffra,
fråga: Hur kom den hit?
Du skall ta ledningen och makten

4 svar to “Sätt ditt finger på varje siffra”

 1. Kristian Grönqvist Says:

  Ring uppdrag granskning där speciellt Kommungranskarna tar up sådan här saltade falturor. Detta är ju helt enkelt en klassiker hur entreprenörer och kommunbeställare arbetar och tjänar hand i hand. Rena rånet.

 2. Thomas Svensson Says:

  Jag tänker också att man faktiskt inte behöver ringa uppdrag granskning, utan att man som Brecht säger kan och bör granska själv.

 3. Kristian Grönqvist Says:

  Visst, då blir det visserligen bra granskat, men knappast så uppmärksammat. och det är uppmärksamhet dessa gossar skyr som pesten. Det är den sämsta reklam de överhuvudtaget kan få.

 4. andersbwestin Says:

  Normal ombyggnadskostnad av skolor och förskolor brukar hamna på 6-7000 kr/m2. Inklusive projektering.
  För mindre objekt som detta något högre.
  3 miljoner är antagligen en rimlig summa.

  Om det nu inte fanns en massa fukt o mögelskador.
  Men om huset helt saknade ventilationssystem så är kraven i BBR strikta. Kanske har det krävt en helt ny ventilationsanläggning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: