På cykel till Höga Kusten, dag två

Fredag 17 juli.

Vi fick en god sömn i vandrarhemmet efter gårdagens långa etapp: nio mil blev det till slut. Efter att frukost, packning och städning var avklarat hann klockan bli över nio och vi satt nu upp för att trampa vidare norrut. Vi följde först skyltarna mot Gudhem, men vek av mot Torbjörnstorp för att snabbt ansluta till Sverigeleden. Det kändes bra i arbetande muskler och leder, men rumpmuskulaturen var fortfarande något öm denna andra dag. Vi räknar med att bli härdade efterhand och bet ihop.


Snart kände Kickan igen sig från vår cyklelsemester för tjugo år sedan och för att fira detta lite extra tog vi kaffepaus vid Ekornavallen. En liten promenad bland sten- brons- och järnåldersgravarna lättade upp rumpmuskulaturen och vid nästa uppsittning hade vi räkmackan i Varnhem framför ögonen. Vår värdinna vid gårdagens vandrarhem rekommenderade nämligen denna delikatess i just Varnhem efter hennes tidigare erfarenheter från utgrävningar i trakten.IMG_9336

Så fick det alltså bli och väl framme talade vi också med en cyklesemesterfrände från Stockholm som var på väg söderut med något mindre packning än vi och utan hund. Räkmackan motsvarade förväntningarna, men kaféets ”hundkaka” föll inte Smilla i smaken.

Någon mil norr om Varnhem pausade vi vid en mycket vacker 1600-talskyrka i Öglunda. Jag gillade framför allt den grova putsen på ytterväggarna, det enkupiga takteglet och det enkla innertaket i trä. Denna väg norr om Varnum är mycket vacker, en smal asfalterad väg som slingrar sig mellan gårdarna och med en stor artrikedom i dikesrenarna. Så var det också stora områden kring vägen som var nationalpark. I denna idyll IMG_9335träffade vi på en kvinna som pysslade i sin trädgård och fick då klart för oss att det blir svårt att hitta någon matbutik efter vår fortsatta väg. Den närmaste visar sig var i Timmersdala och vi avvek därför en del från Sverigeleden för att klara provianteringen.

Timmersdala bjöd på en stor välsorterad ICA-butik och bland husen skymtade vi till och med en pub. En romsk tiggare satt framför butiken till och med i Timmersdala och han fick bli hundvakt medan vi handlade våra förnödenheter. Efter denna proviantering började vi spana efter lämplig övernattningsplats, vi tänkte oss egentilgen att slå upp tältet någonstans, men efter någon mil såg vi en vandrarhemsskylt och trampade dit för att kolla om det fanns plats. Och visst, en trevlig gård strax utanför Blinneberg kunde erbjuda plats för 400 kr och här sitter vi nu i den lantliga idyllen efter att ha ätit vår inköpta korv med medhavd coscos och småpratar med en Helsingborgsfamilj med tre barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: