På cykel till Höga Kusten: dag tre och fyra

Söndagen 19/7

Gårdagens etapp blev lite längre än mållängden, då det tog ett tag att hitta någonstans att bo. Vi siktade på vildcamping vid Unden, men hittade inget lämpligt ställe. Vägen går, när man kommer söderifrån, några hundra meter från sjön och ganska högt över dess nivå. När vi klättrat upp till Skepshult träffade vi på en man som bjöd på påfyllning av vattenflaskor men han hade inga tips om tältplats. Efter ytterligare några kilometer kom vi ner till sjönivån och träffade där en ung familj på en blåsig båtbrygga. Smilla fick en lekstund med barnen och vi fick tips om en campingplats bara ett par kilometer framåt. Väl där hade vi så cyklat sju mil denna dag.

IMG_1711IMG_1705

Kickan trivs inte alltför väl på liggunderlag och gick upp tidigt. Vi kunde därför ägna vår frukoststund åt att iaktta de långsamt uppvaknande grannarna i tält och husvagnar, mest från Holland och Tyskland. Kvart över nio satt vi upp inför dagens etapp, som blev ganska kort och behaglig. Vi har nämligen stämt träff med Putte och Ingela i Askersund, då de är på väg hemåt på sin motorcykel. Kickan bokade en campingstuga strax utanför Askersund redan i går kväll och vi kunde därmed lungt trampa fram genom Tivedenskogarna med en färdig plan för kvällen.

När vi rastade vid ett par sjöar, där vi för övrigt såg en lom-familj med en unge skrida fram i sjön, kom ett par av hembygdsföreningens representanter och vattnade krukväxten vid rastplatsbordet. Bordet var nämligen försett med tak och får alltså inget vatten från himlen. Hembygdsparet visade sig vare mycket ambitiösa, inte nog med att de skötte rastplatserna efter vägen, de skötte också om dikena genom att rensa dem från lupiner för att ge den artrika dikesrensfloran större utrymme, t.ex. Jungfu Marie Nycklar som ses på bilden. IMG_1713De nämnde särskilt en speciell art, vi tror att det var hässleklocka, som vi senare också såg i dikesrenen de anvisat lite närmare Askersund.

Väl framme i Askersund summerar vi till tre mil och hittar ICA-butiken i sta’n inför morgondagens proviantering. Sedan cyklade vi ett par kilometer söderut till campingplatsen där vår bokade stuga väntade på oss. Resten av dagen går i pysslandets och lättjans tecken medan vi väntar på motorcykelparets ankomst och en gemensam restaurangmiddag till kvällen.

4 svar to “På cykel till Höga Kusten: dag tre och fyra”

 1. Annica Svensson Says:

  Tillägg
  Mannen i Skeppshult berättade att Undens vatten var det renaste i Sverige och att det på sextiotalet planerades att bygga kärnkraftverk just där, men 1.”gamle stadsministern” som hade anor i just den här trakten stoppade hela tilltaget med ett enda telefonsamtal och det var ju en väldig tur
  1 Tage Erlander

 2. Inger Arvidsson Says:

  Det låter väldigt trevligt när ni beskriver färden…skönt att kunna vara med på ett hörn😉 trampa lugnt….

 3. Sonja Och Bengt Persson Says:

  Många mil ni cyklar. Minns vår första cykeltur när vi tyckte fyra mil var lagom och kände oss jätterediga sista dagen då vi väl cyklade ca 8-9 mil? Ni verkar ha det jättebra. Här har vi sovmorgon efter att ha jobbat hårt och nu flyttat upp från bastun. Kickan hur fungerar din cykel med alla växlar undrar Bengt.

 4. Thomas Svensson Says:

  Kickan fattar inte hur man har kunnat vara så enveten och cyklat på tunga Skephultscyklar när det finns så fantastiska cyklar med massor av (låga) växlar och låg vikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: