På cykel till Höga Kusten, dag sex

Tisdag 21 juli

Vi började idag med hotellfrukost och en liten morgonpromenad med Smilla bland de öppna konstverken på sta’n. IMG_0154Hotellets serviceglada receptionist hjälpte mig igår att skriva ut ett par kartor på papper, en länskarta från Örebro till Kil och en karta över cykelvägarna i Örebro. Cykelkartan underlättade verkligen vår utfart från centrum som gick utan mankemang och vore det inte för gårdagens dåliga erfarenheter så skulle man kunna ge Örebro stad en eloge för cykelarrangemangen. Igår, när vi kom mot Örebro från väster hamnade vi nämligen i en labyrint av cykelvaägar utan någon som helst märkning. Labyrinten slingrade sig kring hemska motorvägar och deras mot och när vi frågade en sopbilsförare om vägen kunde han inte riktigt reda ut hur vi skulla ta oss in till centrum. Efter att ha frågat ytterligare en person, som förskräckt tvecksamt öppnade sin bildörr när jag kom anstormande i regncape, kortbyxor och sydväst under hjälmen, kom vi på rätt väg och kunde så småningom slingra oss in till centrum. Installerad på hotellet skrev jag ett klagobrev till kommunen angående den saknade skyltningen och fick förstås genast ett automatiskt meddelande att mitt ärende nu är under behandling.

Nåväl, vi kom alltså lätt ut ur centrum med riktning Närkes Kil och snabbt cyklade vi dit på en asfalterad lagom bred väg utan backar och utan speciellt mycket biltrafik. I Kil finns det faktiskt en liten lanthandel och lite glass från denna stärkte oss för vidare färd mot Nora efter Sverigeleden. Denna sträckte sig nu över Kilsbergen och därmed var det slut på slätmarken och tyvärr också på asfalten. Men, dagens sträcka var ju bara tre och en halv mil, så lite motstånd får man stå ut med. Vi hittade inga kantareller, men mycket rikligt med blåbär som vi mumsade i oss vid någon rast. Vi kunde också se att lingonskörden verkar bli väldigt riklig på sina ställen i Närke.

Efter att ha passerat krönet på Kilsbergen, ca 200 meter över havet, rullade vi ner och hamnade plötsligt i Pershyttan, ett gammalt järnbruk med massa vackra byggnader intakta. Ett enormt vattenhjul var fortfarnade i drift för oss turisters skull, det var nog ca tio meter i diameter och drev en stånggång, dvs. hjulets rörelse utnyttjades några hundra meter bort genom en serie stänger som rörde sig horisontellt fram och tillbaka. Vi tycks alltså nu ha hamnat i Bergslagen! Strax efter järnbruket var vi framme i Nora och efter att ha letat oss fram till campingen genom en gångväg utefter sjön så checkade vi in i vår förbokade stuga och regnet började ösa ner. Nu sitter vi alltså inomhus, har ätit en god tomatsoppa, spetsad med vispgrädde (för mig alltså), och kompletterad med knäckebröd. Regnet ska enligt prognosen upphöra vid sjutiden och då tänker vi ta en promenad i Nora.

Bruket, vattenhjulet och en ”piltavla” från 1800-talet där man kastade prick med blykulor. Genom att krita tavlan kunde man se märkena efter träffarna.

IMG_1719 IMG_1721 IMG_1724

Ett svar to “På cykel till Höga Kusten, dag sex”

  1. Inger Arvidsson Says:

    Vi tycker så synd om Smilla! Hoppas ni slipper fler åskväder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: