På cykel till Höga Kusten, dag 7

Onsdag 22 juli.

Vi sitter nu på en klippa vid St. Klotens östra strand i Västmanland. dagboksskrivningHär har vi, efter samtal med ortsbor efter vägen, hittat ett fint övernattningsställe. Förutom den läckra stranden finns här ett vindskydd och eldstad, så korven till middagen kunde vi grilla över öppen eld. Till den serverade vi potatismos, gjort av pulver, och nyplockade kantareller, stekta i smör. Smilla stortrivs här, hittar på egna lekar med kottarna och rusar omkring i blåbärsriset med sprudlande frihetskänsla.

Vägen hit var behaglig de första milen med Sverigeledens typiska mindre asfaltsvägar utan särskilt mycket biltrafik. Strax efter Nora stannade vi till vid ett loppisställe, som visade sig vara i blå bandets regi, en nykterhetsorganisation. Vi handlade förstås inget, trots att jag blev lite sugen på de fina Edsbyn-löparskidorna i trä som stod utanför ladan. Istället blev det varsin våffla med sylt och grädde och kaffe till och samtal om cykelerfarenheter. Veckans värdpar var nämligen också cykelentusiaster.

Vi hade planerat att nöja oss med knappt fem mil idag, då vi har gott om tid till tågavgången i Mora på tisdag, men det gick lätt att cykla och vi såg inte till några tilltalande övernattningsställen. Övermodigt tog vi så beslutet att ge oss iväg mot Kloten, trots att vi kunde se på kartan att det var många höjdkurvor att passera. Vi har emellertid kommit underfund med hur man ska tackla uppförsbackaran. Genom att hoppa av cykeln och gå, så får dels bakarna uppfriskande gymnastik, dels får Smilla springa själv och minskar därmed KIckans last med över fem kilo.

Efter en kort bit blev det det tyvärr grusväg och klättrandet tog på krafterna. Vi förflyttade oss från ca 80 m över havet till uppemot 280 m innan det bar utför igen. Slutligen landade vi alltså här, vid sjön Stora Kloten, vars yta ligger 265 m över havsytan enligt länsstyrelsens karta.

Nu planerar vi att, för första gången i våra vardera dryga sextioåriga liv, sova i vindskydd. Det blir lite hårt underlag och frågan är hur mycket myggen kommer att besvära oss. Vi får se.vindskydd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: