På cykel till Höga Kusten, dag nio

Fredag 24 juli.

Efter en god natts sömn på vandrarhemmet i Jobsbo, stax utanför Smedjebacken, bar det idag av mot Borlänge. Den rutt som jag ritat av från vår gamla Sverigeleds-karta stämde inte, man hade nu lagt om leden till en mer västlig sträckning. Vi cyklade därmed större delen av de fem milen på en ganska stor väg, vilket var ganska enkelt rent fysiskt, men något tråkigt avseende upplevelserna. Det var dock inte särskilt mycket trafik på vägen, men dikena var slåttrade, kantarellerna lyste med sin frånvaro och utsikten bestod mest av skog.  Nu hade vi kanske inte förväntat oss något annat i södra Dalarna, men kan ändå konstatera att Sveriges landskap skiljer sig åt en hel del, vi har ju nu upplevt Västergötland, Närke, Väsmanland och Dalarna. En god repetion av småskolegeografin.

Södra Dalarna vår väl antas tillhöra Bergslagen, för utefter vägen hamnade vi åter vid en hytta, denna gången en som kallas Ulfshyttan som varit i bruk från någon gång på1600-talet till 1930-talet. Här fanns en fin park med rastplatsbord och vi passade på att göra lunch bestående av nyponsoppa, knäckebröd med ost, samt ett par kokta ägg. Nyponsoppan spetsade vi dessutom med biskvier och vipgrädde.

Ulfshyttanfika

Den sista milen mot Borlänge ledde Sverigeleden in oss på en riktigt dålig grusväg, det var alltför stora stenar i gruset för cyklister och vi klev av och ledde cyklarna i varje uppförsbacke. På krönet av en sådan uppförsbacke kom vi i samspråk med ett Stockholmspar som har sitt smultronställe här. De hade också ägnat sig åt cykelsemestrar med hunden i cykelkorgen så det fanns en del att prata om. Kvinnan hade också koll på vår fortsatta väg: ” Det är bare en brant uppförsbacke till, sedan kan ni lungt rulla utför ända tills asfalten börjar”. Detta var ju en tröst och det visade sig också stämma bra.

Väl inne i Borlänge trasslade vi en del på cykelbanorna och trots att vi fick en cykelkarta på turistbyrån, hamnade vi galet och fick fråga oss fram. Det vandrarhem som Kickan bokat låg i ett bostadsområde av klassiskt 60-talssnitt. Huset vi nu hamnat i är på pricken likadant som husen på Solvarvsgatan i hemma Borås. Här har vi fått ett stort och rymligt rum och efter att ha spisat pyttipanna på resterna från gårdagens middag sitter vi nu i soffan och kommunicerar med omvärlden.

2 svar to “På cykel till Höga Kusten, dag nio”

 1. Heikki Hägg Says:

  Hej Thomas och Kickan!

  Vi är djupt imponerade av ert cyklande såväl uppför som nedför. Här i Jakobstad cyklar vi också mycket eller rättare sagt pedar men utan några större backar.

  Vi har en hektisk tid eftersom vi är mitt inne i Jakobs dagar där artisterna avlöser varandra en gång i timmen. Klassen varierar lika mycket som terrängen ni trampar genom.

  Vi önska er all lycka på den fortsatta färden och hoppas att ni slipper punkteringar och alltför mycket regn!

  Heikki och Freddy

 2. Thomas Svensson Says:

  Hej Heikki, vad kul att ni är med oss. Vi hade ju ursprungligen planerat att cykla från Haparanda och hem, och uppmuntra dig att ta färjan över till Umeå för att ses, men ändrade planer gör att vårt nordligaste mål blir Ö-vik, vilket kanske blir lite långt för dig att pendla för ett kort möte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: