Lång färd med regnet flåsande i nacken

Resans tionde dag präglades av väderleksprognosen. Ett riktigt oväder med regn, åska och blåst har dragit in i västsverige och är på väg norrut. Det förväntas börja regna i Dalarna vid sjutiden på lördag kväll och sedan fortsätta ett par dagar. Alltså, Kickan gör upp en plan: vi cyklar så nära Mora som möjligt före regnet, tar in i något torrt och bekvämt boende och inväntar tågavgången från Mora på tisdag eftermiddag.

Sagt och gjort, efter många samtal från Borlänges vandrarhem igår, lyckades vi hitta ett bra ställe, visserligen oförskämt dyrt, men helt klart torrt och antagligen bekvämt. Stället ligger på Sollerön, halvannan mil från Mora, men åtta mil från Borlänge. Det blev alltså till att stiga upp tidigt. Klockan 6.45 var vandrarhemsrummet städat och klart och vi gav oss iväg, först med hjälp av Borlänges cykelkarta, sedan med den vanliga länskartan tillsammans med Sverigeledens gröna skyltar som vägvisare.

Färden gick först till Bäsna, en pittoresk Dalaby väster om Borlänge. Här dominerade de rödmålade knuttimrade husen och konsumtionshysterin hade inte kommit riktigt lika långt som hemmavid; inga studsmattor i trädgårdarna och inga tryckimpregnerade altaner. Fler liknande byar flöt vi igenom under förmiddagen, men efter Gagnefbyn blev det plötsligt stopp. Flottbron över Dalälven hade rasat och var under reparation. En man, som bor bredvid, upplyste oss om att bron hade angivit maxvikten fyra ton, men en lastbil som vägde 40 ton hade försökt ta sig över. Säkerhetsmarginalerna är ofta stora men inte tiofaldiga, tydligen. Vi fick alltså ta en annan väg, undvek passagen av Dalälven, men kom ändå på vår gamla Sverigeled efter några kilometer.

Den fortsatta nordliga färden visade ännu mer pittoreska byar ända fram till Leksand, där vi besökte systembolaget för första gången på vår resa, samt handlade mat för ett par dagars isolering från det förutspådda regnet. På torget vid livsmedelsbutiken träffade vi faktiskt ett par cykelsemestrare till, två yngre män från Berlin som hade högre föresatser än vi: Berlin-Nordkap tur och retur!

Vår rutt fortsatte väster om Siljan och här var det i stort sett slut på de trevliga byarna, mest skog och snörräta vägar. Långa backar upp och ner sög musten ur benen och när vi så småningom kämpat oss över bron till Sollerön hade vi förbrukat det mesta av vår energi och avverkat nio och en halv mil. Stugan hyrde vi hos golfklubben. Jag frågade om frukost, lakan och städning ingår, med tanke på ”hotell”-priset 700 kr per natt, men receptionisten skakade leende på huvudet, vi får allt använda våra egna reselakan, nöja oss med vår torftiga grötfrukost och städa ur efter oss som vanligt. Men det ska bli gott med en flaska vin!

Ett svar to “Lång färd med regnet flåsande i nacken”

  1. Magnus Holmgren Says:

    Bra jobbat!!! Bäsna, fantastiskt namn!
    Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: