Överaskande sevärdheter längs Ångermanälven

IMG_9679

Vårt tält smälter fint in i campingmiljön.

Solen värmde tältet skönt i morse efter en ganska kall natt i Sollefteå och grötfrukosten kunde intas i morgonsolens glans. All nattfukt var snart bortdunstad från tält och liggunderlag och vi kom iväg i god tid mot nya äventyr. Efter att ha kämpat upp för alla backarna från stadens centrum till landsvägen trampade vi några kilometer mot Kramfors innan vi tog av till vänster till en idealisk cykelväg utefter älvens södra sida. Det ovanliga solskenet värmde, jordbruksbygden var trevlig att se på (dock synnelirgen illaluktande bitvis) och biltrafiken ytterst sparsam.

Vi hade siktet inställt på Torsåkers kyrka, enligt gårdagens tips-par omnämnd i Guillous bok om häxprocesserna, men hungern gjorde sig tillkänna innan vi var där. När vi så fick syn på något som såg ut som en domarring en bit från vägen och noterade en sevärdhetssymbol på kartan så tog vi första överfarten av järnvägen och cyklade tillbaka. Domarringen visade sig vara ett solur av modernare typ och marken tycktes vara privat. Vi knackade på för att fråga om vi kunde spisa vår lunch på gårdsplanen och hamnade då till vår överraskning i ett klockmuseum. ”Klockhuset” stod det mycket riktigt på skylen ute vid vägen, men vi begrep först nu vad det betydde. För femtiolappen per person fick man här en personlig guidning av en äldre man, före detta potatisodlare och sedan 1967 klocksamlare. En fantastisk samling av klockor förevisades och de flesta var igång. Vi frågade om han drar upp allihop och svaret blev: ”så många jag hinner”. Under förevisningen fick vi se många mekanismer, en del verk i trä och en del med klockspel i både ljud och mekanik. Men mest fascinerande var ändå samlaren själv, att möta entusiaster med så brinnande intressen och med så stor glädje berättar för den som vill höra, det är fint det.

Vi ordnade efter visningen vår lunch utanför muséet och fortsatte sedan vår färd österut. Till vår glädje fick vi ett SMS från Boel och Lars som just nu var på väg söderut med bil från Skellefteå och erbjöd ett möte under dagen. Det ordnade sig också så småningom, men först tog vi oss till Torsåkers kyrka för att uppleva dess historiska häxprocessrötter. Kyrkan var dock stängd, det är ju söndag, och utanför fanns inga minnesmärken om de 71 personer som tog den sista nattvarden här år 1675 inför sina dödsdomar för häxeri. Vi satt ändå en stund på en parksoffa på kyrkogården och begrundade häxprocessen som i ett slag här resulterade i avrättning av en femtedel av kvinnorna i bygden.

Med sikte på mötet med Göteborgarna från Skellefteå trampade vi snabbt till Sandslån, som vi räknat fram som en lämplig sammanstrålningspunkt. Strax framme överraskades vi av en åskskur och vi beslutade raskt att helt enkelt stanna på det vandrarhem som dök upp i vår väg. Det visade sig vara ett lyckat grepp, för något kafé eller restaurang för vår träff finns inte i närheten. Nu kunde vi istället ta emot våra gäster i vandrarhemmets gemensamma kök. Boel och Lars hade med sig kaffe, gott tunnbröd och nyplockade blåbär och vi kunde skrapa fram lite pålägg. Trevligt med besök!

Vandrarhemmet är inhyst i en tegelbyggnad av tidigt 1900-talssnitt och min första gissnaing var att det var en gammal militärförläggning. Men, inte alls, detta har varit bostäder åt timmerflottarna vid världens störta timmerskilje. I ett av de andra tegelhusen i området kunde vi besöka ett museum om timmerflottningen här och i grannhuset ett museum om just den häxprocess som vi tidigare under dagen begrundat. Många överraskande sevärdheter och möten denna dag, alltså.

IMG_0182

Smilla är rädd för åskan i Sandslån

IMG_9684

Klocka i storformat vid Klockhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: