Hälsingegårdar

Cykelspåret rekommenderar en extraslinga genom Hälsingsland för att bese de vackra Hälsingegårdarna. Vi bestämde oss för den och anslöt i Näcksjö efter att ha letat oss tillbaka till spåret från vår avvikelse till Iggesund. Vägen gick via Njutånger på en idealisk cykelväg. På de avsnitt där dikesrenarna inte var slagna dominerade nu den gula färgen, Renfanan är just nu i sitt esse och en fibbla, kanske Höstfibblan (?), förstärker det gula blomsterhavet.

IMG_9967

En skogsbacke vid Lill-Nien blev en mysig rastplats.

Väl framme vid cykelspåret anträdde vi en väg västerut, tyvärr med västlig vind denna dag, men Hälsingegårdarna lyste med sin frånvaro de första milen. Skog, skog och åter skog kantade vägen och inte ens några kantareller syntes till; en transportsträcka kort sagt.

Efter vår andra matrast i en skogsbacke vid sjön Lill-Nien började emellertid gårdarna dyka upp. Vid Östansjö öppnade sig markerna, böljande sädesfält syntes i en lång slänt ner mot sjön och gårdarna såg ut att vara av välmående snitt.

Färden fortsatte till Orsjön, en utvidgning av Ljusnan, och där fann vi den första visningsgården i världsarvet Hälsingegårdarna. Här fanns de typiska väggmålningarna inomhus gjorda med schabloner på 1800-talet i hus speciellt avsedda för fester. Det verkar vara lite av skrytbyggen och prestigen stod nog högt i kurs i Hälsingland på 1800-talet, ett arv vi alltför väl har förvaltat.

Vi har tidigare diskuterat varför gårdarna var så rika just här och representanten för hembygdsföreningen i vår besöksgård förklarade det med linet. Det var tydligen av en speciellt hög kvalitet i detta landskap och odlingen, beredningen och förädlingen av detta till textiier var alltså den huvudsakliga grunden för rikedomen.

Efter att ha besökt denna gård, som för övrigt heter Gästgivars, trampade vi mindre än en kilometer till Orbadens camping. Här erbjöd man en riktig playa vid Orsjöns strand och alla tre resenärerna doppade sig i det svala vattnet. Solen har visat sig nästan hela denna dag och vår tältplats är placerad så att vi har såväl kvälls- som morgonsol.

IMG_9975

Typisk interiör i en Hälsingegård, här Gästgivars.

IMG_9969

Typisk exteriör, Gästgivars.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: