Linneväveri

Vid gårdagens besök på Gästgivars berättade hembygdsjäntan i butiken att det var linnet som gjort Hälsingland så rikt en gång. Hon nämnde också ett linneväveri som fortfarande är i drift, men vi lade inte namnet på minnet eftersom vårt transportsätt inte tillåter några större avvikelser från den planerade rutten. Hur glatt överraskade blev då inte när vi under dagens färd fick syn på skylten Växbo lin – väveri och butik. Vår cykelled ledde alltså precis rätt denna gång och det passade dessutom utmärkt för vår första matrast.

Växbo linneväveri var en spännande upplevelse. Här är väveriet öppet för besök och innehåller vävstolar av olika typer och årgångar. Jag fascinerades mest av de från tidigt 1900-tal med klassisk skyttel, men gillade också de modernare typerna, de flesta av dem också med klassisk skyttel i trä, men några med metallskyttel av mindre format. Jag sommar- coh helgjobbade en del i väveri i min ungdom och blir då särskilt till mig när jag hamnar i ett väveri förstås. De typiska linneprodukterna dukar, servetter, handdukar och dylikt fanns i rik variation i butiken, men våra begränsade transportmöjligheter hindrade Kickan att inhandla något trots att frestelse var påtaglig.

IMG_9991

Kickan är mest intresserad av resultaten

IMG_9988

Thomas är mest intresserad av maskineriet

Någon kilometer från detta aktiva väveri kunde man också besöka några historisk byggnader där linet en gång beretts med hjälp av vattenkraft. Åh, vad vi gillar dessa överraskande sevärdheter!

Dagens cykling hade Söderhamn som mål och färden dit gick lätt, ett hundratal meter nedstigning totalt, svag medvind och slol, sol, sol. Omgivningarna var också trevligare än gårdagens färd genom skogen, här hade vi ett mer omväxlande landskap med vackra utsikter över Ljusnans vattensystem och böljande fält med vete och råg, dock inte lin. Vi fick veta i fabriken att det inte längre går att få tag i svenskodlat lin för textilframställning, det lin som odlas i Sverige är en variant som endast används för oljeutvinning.

IMG_9977

Utsikt över Ljusnans vattensystem

IMG_9978

Lantlig idyll i Hälsingsland

Den lätta cyklingen tog oss till Söderhamn och till och med vidare till Sandarne och Stenöuddens camping. Då hade vi dessutom besökt ett postcivilisationens köpcenter för att inhandla ett nytt liggunderlag som förhoppningsvis ska hålla tätt samt ett par butiker i Söderhamns centrum för mat och dryck.

Ett svar to “Linneväveri”

  1. Inger Arvidsson Says:

    Så vackert det är i Helsingland…kul att ni råkade på Växbo Lin, jag läste historien om hur de nuvarande ägarna fick lov att ta över..det handlade om personkemi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: