Intåg i Gästrikland

Dagens etapp blev lång och mestadels lättcyklad. Vi följde järnvägen söderut från Sandarne och järnvägar går ju ofta rakt och platt. Det betyder att det går ganska fort att förflytta sig, men inte är det särskilt intressant. Det finns därmed inte mycket att skriva om dagens transportsträcka, men våra två matraster lyckades vi ändå pricka in på ett par historiska platser, den första vid Axmar bruk där det bedrevs järnframställning från andra hälften av 1600-talet fram till början av 1900-talet. Efter det blev det ju omodernt med lokalproducerat och framställningen lades ner. Vid det gamla bruket hittade vi en utmärkt rastplats och Smilla hittade en kompis som anlände med båt till bryggan nedanför vårt bord.IMG_0009

Den andra matrasten råkade också hamna vid en gammal järnframställningsort; Hillevik strax söder om Trädje. Här slog vi oss ner vid en klockstapel utan kyrka och tillredde lite tomatsoppa. När vi sökte upp det brusande vattendraget för diskning så visade det sig att vi åter hamnat vid en gammal järnframställningsplats. Platsen hade varit centrum för järnframställning under samma tidsepok som den tidigare, men här var bara ruiner kvar av byggnaderna.

Den sista biten i dagen långa etapp på drygt åtta mil var inte så lättcyklad men småtrevlig, här var det nämligen grusväg i några kilometer på den slingrande vägen mot Bönan, där vi utsett vårt natthärbärge. Här är en campingplats med något färre stjärnor än vi varit vana vid, vilket passar oss bra. Vi klarar oss utmärkt utan lekparker, kanot- och cykeluthyrning och även utan Wifi, då våra egna mobilabonnemang ännu inte nått augustitaket.

Vi träffade också här ett tyskt ungdomspar som huserar i ett verkligen minimalt tält. När vi pratade med paret i det gemensamma köket visade det sig att de är vandrare och har gått från Mora och hit med packningen på ryggen. Det minimala tältet är normalt bara ett vind- och regnskydd, men när de som nu ligger på en offentlig plats, så håller de på sin personliga integritet och gör ett slutet tält av presenningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: