Biblioteksbesök i Gävle

Gävle ska ha beröm för cykelbanor. Faktum är att det var cykelbana ända från vår tältplats drygt en mil norr om staden, genom centrum och forsatt till Skutskär halvannan mil öster om staden. Visserligen fick man byta sida några gånger utefter riksväg 291 österut, men det beror väl på att bilvägen byggdes först.

Gävle ska också ha beröm för att hålla stadsbiblioteket öppet på söndag. På så vis kunde vi skriva ut de kartblad som saknades för resten av hemresan. Vi hade ju med oss 75 utskrivna blad från den förnämliga länskartan, men var vid planeringen inte säkra på hemvägen, så den 75:e kartan slutade i Österbybruk. Nu har vi planerat klart och kunde därmed skriva ut ytterligare 25 kartblad, som nu kommer att räcka till Ulricehamn där vår lokalkännedom tar vid.

Vi gjorde också ett besök i Gävles centrala delar, trodde oss identifiera platsen för den berömda julbocken och njöt en köpesallad på ett kafé vid ett intilliggande torg. På utvägen hände en malör som tärde en del på nerverna: en eker brast i mitt bakhjul och hjulet började vinda igen. Efter att ha konstaterat att det var en eker som jag inte kan byta själv, tog jag min lilla skiftnyckel och riktade hjulet med de ekrar som återstår. Det blev ganska bra och nu håller vi tummarna för att det håller, åtminstone till nästa större stad. Min optimistiska teori är att ekerbrotten beror på utmattning, men då utmattning är så starkt beroende av defekter kan man hoppas på att det var en slarvigt bockad eker som brast och att de återstående är av så mycket bättre kvalitet att de tål den högre spänning de nu får erfara. Alltså, vi kör på.

I Älvkarleby korsade vi åter Dalälven, den älv som vi för några veckor sedan korsade i Dalarna just där de två öster- och västerdalälvarna förenades. Vid dagens korsning finns ett imponerande kraftverk och vi beundrade det ”döda fall” som vi kunde se från bron och som man kan föreställa sig vara ett mäktigt sceneri när dammluckorna öppnas. Vi såg också hägrar som fiskade samt en annan fågelart, som vi inte kunde identifiera, hjälp oss, vänner ornitologer!

Älvkarlebys hembygdspark blev en bra rastplats. Där hade just en spelmansstämma avslutats, men utskänkningen hade inte ännu stängt så vi kunde köpa oss varsin laxsmörgås till lunchen.

Dagens ärenden, hjulbekymmer och stadsbesök tog tid och vi hann inte längre än till Marma förrän vi tyckte det var dags att tänka på övernattning.  Även här kom hembygdsföreningen till vår hjälp då inga campingplatser, vandrarhem eller bed&breakfast-ställen kunde siktas. I Marma håller man nämligen en långsträckt plats med kortklippt gräs kring bad- och båtplatserna vid fjärden. Vi frågade i kiosken om man fick lov att tälta och blev då hänvisade till Kjell som bor två hus bort. Kjell visade sig vara den som är ansvarig för platsens skötsel och han gav oss lov att slå upp vårt tält. Här blir vi alltså i natt efter ett uppfriskande bad i fjärden, en god trangiaköksmiddag, en chokladkaka och en ljuvlig solnedgång.

IMG_0029

Dopping? Skrake?

IMG_0040

Solnedgång strax i Marma

IMG_0017

Döda fallet i Älvkarleby

Ett svar to “Biblioteksbesök i Gävle”

 1. Carin Holmstrand Says:

  Hej,
  P
  å Volvo (Reijo K ) tror vi att det är en Storskrak.
  Ni verkar ha det trevligt på eran resa.
  Här hemma har sommaren kommit tillbaka och vi kan njuta av värmen. Plocka bär och bada å ha det gött.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: