Glest mellan husen i Uppland

Sverige är glest befolkat! I dag cyklade vi i delar av Uppland, ett landskap som ändå innehåller landets huvudstad, och vi såg mil efter mil utan civilisation.

Grusvägen österut från Marma går igenom orter som Myrbo, Karlsäter, Sätra, Dängnäs och Valla, men det är glest mellan husen och vi mötte den första milen bara två bilar. Strax före Västland blev det asfalt i några kilometer, men inte såg man många människor eller bilar där heller. I Strömsberg bytte vi åter till grusväg, men innan vi anträdde den åt vi lunch vid det gamla järnbruket som inte var öppet idag. Tre människor syntes till, den förste berättade lite om bruket, den andra såg vi bara på avstånd och den tredje stoppade sin gräsklippningsmaskin och samtalade en stund om traktens skönhet.

Efter Strömsberg for vi förbi Domarbo, Hemmingsbo, Orkebo, Ralbo och Hillebola, växlade åter till asfalt och passerade Kvarntomten, Knutbo, Simatsbo, Esarby, Sixarby, Prästarby, Götby, Tegelsmora, Persbylånga och Gyllby innan vi kom fram till något mer tättbebyggda områden som Örbyhus och Upplanda. Vi genade därefter med hjälp av riksväg 292 till Dannemora, som ju fanns i vårt djupa medvetande från en visa ”I Dannemora gruva…” börjar den, tror vi. Det kändes alltså som en historisk plats, men faktiskt visade det sig att gruvdriften fortfarande pågår i Dannemora och den turistanpassade historiska delen var stängd för dagen. Vi stannade ändå en stund i bruksmiljön och solgasset för en rast innan vi drog vidare till dagens slutmål, Österbybruk. Här finns det så mycket människor att man har både pizzerior och affärer, båda nyttjade av cyklistparet innan vi landade på campingen i orten och hyrde oss en el-plats för att ladda våra kommunikationsapparater.

IMG_0050

Näcken spelar så det glöder i solnedgången ( I Marma)

IMG_0059

Morgondimma i Marma

IMG_0061

Bruksbyggnader i Strömsberg

Ett svar to “Glest mellan husen i Uppland”

  1. Inger Arvidsson Says:

    Vi måste väl vara unika i Sverige med alla dessa ortsnamn?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: