Idel kända Uppländska orter

Cykelspåret bjöd idag på fantastiskt fina vägar. Det var kurvigt, lite småkuperat, asfalterat och med idylliska omgivningar. Vi noterade de klassiska grödorna på åkrarna: vete, råg, havre och lin och stannade vid en åker och kollade hur dinosaurieäggen blir till. En traktor med vidhängande maskineri skrapade effektivt upp höet som tidigare slagits, dolt för våra blickar lindadades höet till en stor rulle inne i maskinen och kom sedan ut till den öppna delen. Där lindades rullen på tvärs med vit plastfilm några varv och det färdiga ägget kastades sedan av för att ge plats för nästa. De ägg vi såg där var alltså vita, men även gröna och rosa har vi sett, samt några av mer kubisk form, antagligen för staplingsbarheten.

Vi hamnade också idag på platser vars namn vi hade associationer till. Först förstås Alunda, en liten ort som antagligen gett namn till Alundavisan som sitter så djupt i vårt medvetende att den antagligen fanns med redan i småskolans klassiska ”Nu ska vi sjunga”. Servitrisen på konditoriet i Alunda centrum kände dock inte till Alundavisan, så antagligen togs den bort från småskoleundervisningen innan hon hade hunnit börja skolan.

Nästa kända plats var Rånäs. Både Kickan och jag hade tydliga spår av detta ortnamn i våra huvuduen, men ingen av oss kunde komma på vad orten var känd för. Detta så länge vi bara sett namnet på kartan. Väl framme, visade det sig att detta var platsen för Rånäs brenneri, dvs. man gör brännvin här! Våra snapsfavoriter är ju Herrgårds och OP, så Rånäs har vi bara snapsat i oss någon gång när vi köpt ett småsnapspaket, men nu när vi varit där får det nog bli en flaska Rånäs till nästa snapshögtid, dvs. julen.

Spännningen var på topp när vi närmade oss Knutby, denna ort känd för sin mördarpastor. Vi hade planerat en lunchrast här, men hade svårt för att hitta någon offentlig plats att slå oss ner på. Till slut fick det bli hembygdsgården i utkanten av orten och vår lunch avlöpte utan några spännande möten.

När vi slutligen kommit fram till Rimbo, där vi lyckats boka ett bed&breakfast genom favoritsaiten airbnb, noterade vi att vi var i närheten av Gottröra, som ju var platsen för den skickliga nödlandningen från Arlanda i en inte alltför avlägsen tid. Vår bed&breakfast, förresten var ju en intressant uppenbarelse, inte bara en amerikansk flagga vajade över huset, utan också en sydstatsflagga över garaget, där mannen i huset stod och mekade med en Chevrolet -56. Våra intressen är kanske inte gemensamma, men boendet verkar utmärkt och servicen är bättre än man kan begära.

IMG_1895

Första och sista gången vi övernattar under sydstatsflagg!

IMG_0066

Eftermiddagsfika i Rånäs bruksmiljö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: