Huvudstadsbesök

Torsdag 20 augusti.

I går lämnade vi Rimbo ganska tidigt för att få ett par timmar till att flanera i huvudstaden. Av det blev det dock ingenting som vi snart ska se. Redan vid starten från Rimbo inleddes vår avsmak för storstad då vägarna var hårt trafikerade och cyklister inte alls var något välkommet tillskott i storstadsresenärernas vardag.

Inte förrän vi korsde E18 blev det någorlunda lungt på vägen, då bilisterna lyckligtvis föredrar motorvägen. Ett par mil kunde vi därför cykla ganska avslappnat och den första etappen avslutades vid kyrkmuren i Österåker med medhavd lunch. Därefter började vår färd genom Stockholm. Målet var Enskede, där bästa borsdottern Helena med Ola och pojkarna Ceasar och Marius lovat middag och husrum för natten.

Från Åkersberga till Täby var det ännu inte stadsbebyggelse, men mycket vägarbeten och smal och trafikerad väg. I Näsby stannade vi och tog en lunchmacka på ett fik och sedan ledde cykelspåret oss genom Djursholm utefter vattnet. En mycket trevlig och vacker väg, men ack så lång. Tidigare har vi noterat hur glesbebyggt Sverige är, ja till och med Uppland, men även här i storstadens utkant tycker man att det är oerhört glesbefolkat. Visserligen hus på hus, men hur många människor bor det per kvadratmeter i dessa hus månntro? Vi såg inte många, men vi såg väldiga hus. Någon skylt upplyste också om att värdesakerna i husen var DNA-märkta i stöldskyddsavsikt och då menar man med värdesaker nog inte barnen. Människorna som bebor dessa områden har helt klart lyckats tillskansa sig en övermåttlig stor andel av samhällsresurserna.

Efter detta studiebesök i Stockholms glesbygd hamnade vi i TRAFIKEN.  Även om det finns avskilda cykelbanor, så följer dom i stor utsträckning de stora trafiklederna med ett öronbedövande oljud i öronen som resultat. Och skyltningen är undermålig för cykelbanorna. Vi tappade snart cykelspåret och fick fråga oss fram i var och vartannat gathörn. Till slut hamnade vi ändå på Birger Jarlsgatan och kunde sedan förlita oss på våra tidigare Stockholmskunskaper för att hitta ut mot Söder och Enskede. Nu hade emellertid klockan rusat iväg till rusningstrafik och cyklister trängdes på cykelbanorna med alltför varierande hastigheter för att det hela skulle flyta på. Kulmen på kaoset nåddes i Götgatans branta uppförsbacke, där ”tävlings”-cyklisterna irriterat tvingades kryssa mellan fotgängare, långsamma cyklister och mötande cyklister. Varför vill folk så gärna bo här, frågar vi oss?

En timme försenade till middagen anlände vi till Helenas familj i Enskede och hade då ägnat sju timmar åt att ta oss igenom Stockholm (inklusive ett par raster och ett par uträttade ärenden). Vår trötthet efter denna färd glömdes dock snart i en trevlig middag och samvaro med familjen Svenson.

I dag drog vi då vidare söderut. Centrala delarna av Stockholm var ju avklarade, men det var inte så lätt att ta sig ut ens söderut från Enskede. Vi hade siktet inställt på Tumba och ganska snart fick vi positiva känslor när det stod tydliga cykelskyltar till platsen: Tumba 24 km. Skyltarna fanns emellertid inte i varje korsning och snart förlorade vi också det spåret. Åter fick vi fråga oss fram och gjorde några blindskär innan vi efter ett par, tre timmar ändå nådde Tumba. Vi belönade oss med lunchbuffe på en kinarestaurang, vilket inte var så klokt då benen blev ganska tunga vid den fortsatta cyklingen. Målet för dagen var Trosa, men vi insåg snart att det skulle bli för jobbigt med våra välfyllda magar trots att vi verkligen njöt av lugnet när vi strax efter Vårsta kände att vi verkligen lämnat storstaden bakom oss. I stället siktade vi på ett Bed&Breakfast-boende på Mörkö. Hit kom vi strax före fem och efter att ha ätit vår middag, hämtad ur kylväskan, så fick vi vara behjälpliga vid en kattbegravning på tomten. Värdinnans 22-åriga katt hade i går blivit tagen av daga av vetrinären och skulle nu begravas. Jag erbjöd mig att hjälpa till med grävningen och katten fick så ett fint hål i gräsmattan att vila i.

IMG_1905

Kattbegravning på Mörkö

Ett svar to “Huvudstadsbesök”

 1. Åsa Haggren Says:

  Hej Annica och Tomas!

  Förstår att ni har det gott och påminns om hur mycket en dag rymmer för den som tar sig tid att se och uppleva.

  Här har vi haft en fin sensommar, Kristina har haft Unni på besök och sen varit hos Alina nästan en vecka. Filip har klättrat på klipporna i Bohuslän med Ulla en vecka. Jag var i Småland själv hos min mamma och på stort kalas hos min kusin. Nu är det torrt men vi har plockat kantareller och bär.

  Ha det gott och ta det lugnt hem!

  hälsningar

  Åsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: