Nyköping – ett kärt återseende

Idag kom vi iväg från vårt boende på Mörkö redan före klockan åtta och trampade strax över bron till fastlandet där färden fortsatte utefter en länsväg mot Trosa. Trafiken var måttlig, men det var ändå skönt att rädda sig upp på cykelbanan som gjorts iordning någon mil före Trosa. Det visade sig för övrigt vara lika bra ordnat på vägen ut ur Trosa; den första milen gick på separat cykelbana utefter länsvägen.

I det pittoreska Trosa stannade vi till för några ärenden, samt för ett besök på marsipankaféet vid Öster Långgata. Där blev det en mäktig macak med kaffe och Kickan gick sedan in för att välja några marsipangodbitar för senare konsumtion. De fick rum i kylväskan och mätta och belåtna anträdde vi vidarefärden mot Nyköping. På skylten i vid vägkorset på Mörkö stod det att det var 57 km till Nyköping, men Cykelspårets omvägar gjorde att det slutade på 71 km i dag; omvägar som förstås är nödvändiga för att undvika de starkast trafikerade bilstråken. Vägen var dessutom behaglig avseende omgivningar, vi såg fjärdar och vi såg sädesfält, vi såg ormvråkar och vi såg eftersommarblomster som Harklöver, Renfana, Höstfibbla och Ljung. Vi noterade gränspassagen till Södermanland och att säden på fälten nu verkligen ser mogen ut, det har hänt en del sedan vi lämnade södra Sverige för fem veckor sedan.

I Nyköping sökte vi upp det vandrarhem vid slottet som vi räddade oss in i vid en cykelsemester för nitton år sedan. Den gången hade vi alla tio blivit rejält genomvåta av ett ihållande regn, men vandrarhemmet ordnade ett helt torkrum åt oss där kläder och utrustning torkade medan vi var på teaterföreställning om Nyköpings gästabud. Denna gång var vi torra vid ankomsten, avslutningsvädret på vår långsemester är verkligen fantastiskt. Min regnjacka har den senaste veckan tjänsgjort som extra isolering för kylväskan, så den har ändå kommit till nytta.

Vi hittade också systembolag och indisk restaurang i Nyköping, så det blev en delikat hämtmatsmiddag med rött vin på vandrarhemmet i kväll.

IMG_0074

Marsipan i otaliga former i Trosa

IMG_0093

Slottet i Nyköping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: