Var morfar med i bensinupproret?

Ett barn talar med mamma på 2030-talet:
– Var verkligen morfar med i bensinupproret?
– Ja, tyvärr.
– Men brydde han sig inte om sina barnbarn?
– Jo, självklart gjorde han det, men han visste inte.
– Men det var väl allmänt känt 2019?
– Jodå, men morfar trodde inte att det var sant.
– Trodde han att han visste bättre än vetenskapen?
– Nej inte direkt, men han hade blivit lurad så många gånger i sitt liv av politiker och andra makthavare att han hellre trodde på sina kompisar och sin magkänsla.
– Men ”magkänsla”, när så mycket stod på spel.
– Han såg ju också hur dessa politiker och makthavare bara fortsatte flyga omkring på sina möten och konferenser och förstod inte varför just han skulle avstå från de bilresor han var van vid.
– Stackars, morfar, lurad igen!

2 svar to “Var morfar med i bensinupproret?”

 1. Thomas C. Berrian Says:

  Ett barn talar med mamma på 2030-talet:
  – Var morfar inte med i bensinupproret?
  – Nej, tack och lov. Din morfar var en godhjärtad man, lojal med vår älskvärda mittenregering vars historiska mission det var att bekämpa den hemska populismen.
  – Men tyckte han inte det blev jävligt dyrt?
  – Jo då, men när han i slutet av månaden fick vända på varje krona för att skaffa diesel och kunna ta sig till nattskiftet så tänkte han på det Högre Goda vår fantastiska mittenregering såg till.
  Med en tår i ögat tankade han bilen och insåg att den extra skatten han betalade samtidigt möjliggjorde att rika människor nu kunde göra ännu mer avdrag för sina pigor och andra tjänstehjon.
  Hans uppoffring satte guldkant på tillvaron och ordnade livspusslet för stora delar av befolkningen i Djursholm och Danderyd, och för detta kände han en enorm ödmjukhet och tacksamhet för den goda, upplysta regering som tack o lov styrde vårt land i dessa mörka dagar.

 2. Thomas Svensson Says:

  Ja, jag tror du uttrycker bra de känslor som gör att människor deltar i bensinupproret. Min invändning är följande: Det är inte något abstrakt ”Högre Goda” som tvingar oss att sluta bränna fossilt bränsle. Det handlar om möjligheten för mänskligt liv, som vi känner det, i framtiden. Detta tror jag var och en kan inse som orkar ta till sig lika mycket av vetenskapen som den 16-åriga Greta Thunberg gjort (utanför skoltid).

  Men om vi ska klara den omställningen så krävs det verkligen att man kräver större uppoffringar av människorna i Djursholm och Danderyd än för gemene man. Och det har uppenbarligen miljöpartiet och socialdemokraterna missat. Det behövs en ny politik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: