En välkommen bok om fysik

9789188589873_200x_varlden-sjalvHar nu läst boken ”Världen själv” av fysikern Ulf Danielsson. Ulf Danielsson har tidigare imponerat på mig, dels genom sitt sommarprogram för några år sedan då han på sitt jordnära vis berättade om sitt stora intresse av fysik, dels genom hans tidigare bok ”Vår jord så ömkligt liten” och dessutom genom en spännande scen-dialog mellan honom och en annan svensk fysiker, Max Tegmark.

Ämnet för dialogen med Tegmark är egentligen huvudtemat för denna nya bok. Danielsson tar sig här an den svåra uppgiften att argumentera mot ”religiösa” fysiker som Tegmark, Niklas Bostrom och Daniel Dennet. ”Religiösa” kan de betecknas då de tycks tro på att universum följer ett genom-”tänkt” system, såsom matematik och att fysikerns uppgift är att upptäcka systemet. Dessa tänkare underskattar livet och tycks tro att det kan simuleras i en dator med hjälp av matematik.

Danielssons ståndpunkt är istället att matematiken, liksom det vi kallar naturlagar, är rena mänskliga uppfinningar, formade och begränsade av just de egenskaper som vi ha råkat få genom evolutionen. Det hindrar förstås inte att dessa har blivit fantastiska verktyg för oss, som vi använder för att modellera den värld vi lever i och förutsäga dess utveckling.

Danielsson driver tesen att ”allt är fysik” och menar att allt har en materiell grund, så också vår ”själ” eller medvetande. Men just på grund av att vi är en evolutionär produkt är vi så komplext uppbyggda att det tycks vara omöjligt att modellera vårt medvetende i fysikaliska termer, och då vi själva är involverade är det förmodligen omöjligt att någonsin komma ända fram i modellerandet.

Dessa mina korta rader sammanfattar hur jag förstår boken, men innehållet är djupt och svårt att greppa så jag kan mycket väl ha missuppfattat. Ett par lösryckta citat:

”Vi är biologiska varelser som definieras av just det meningsskapande som förgängligheten är en förutsättning för.” (sid. 17)

”Dennet och andra”…”utgår från att det inte finns något utöver den materiella världen – som naturalist är jag helt med på det – men till detta lägger de det helt grundlösa antagandet att vi mer eller mindre förstår allt om materien genom dagens fysik. Ur dessa antaganden drar man sedan slutsatsen att medvetande uppkommer artificiellt så fort datorer blir tillräckligt sofistikerade.” (sid. 112)

”Evolutionen kan ha varit känslig för skillnaderna på ett sådant sätt att medvetna varelser snarare än zombier utvecklats för att de är bättre på att klara sig i den verkliga världen. Evolutionen kan alltså ha upptäckt hur fysiken erbjuder möjligheter som vi ännu inte har en aning om.” (sid. 120)

”Att leva är att vara i kontakt med en omgivande värld där vi är likt virvlar i ett strömmande vatten. På samma sätt som nästan alla delar av en människa byts ut många gånger under en livstid ersätts individer medan arten överlever. Så långt har livet överlevet på jorden i nära fyra miljarder år.” (sid. 145-146)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: