5. Grön utveckling

grön2Miljöfrågor engagerar mig mycket, dels på grund av mitt personliga behov av naturupplevelser, dels på grund av min övertygelse att den förhärskande teknikoptimismen och tillväxtideologin ganska snabbt kommer att få katastrofala följder. Detta är vi många som ondgör oss över, men det är ont om realistiska lösningsidéer:

Tillväxthämmande medel efterlyses

Man har ju också försökt förr:

Fantasin till makten

I ytterligare ett inlägg utvecklar jag denna efterlysning till en kritik av bland andra Birger Schlaug, som han glädjande nog svarade på:

Miljösteg för miljösteg .

Den ideologiska debatten inom miljöpartiet har jag också kommenterat:

Grön ideologi: vetenskap eller mystik? ,

liksom förstås klimatdebatten,

Vad vet vi om framtidens klimat .

I ett annat inlägg försöker jag se det positiva i miljöpartiets samarbete med socialdemokraterna, men betonar att det parlamentariska spelet inte är nog:

De färgblindas alternativ .

En positiv möjlighet att göra något åt klimathotet genom att undvika såväl kolkraft som kärnkraft är den termiska solkraften. Den har uppmärksammats alltmer och jag gjorde en egen enkel kalkyl över dess rimlighet i

Sol, sol, sol ,

som, som alltid när kärnkraften är på tapeten, drog igång en livlig debatt. Det jag lärde mig från debatten såväl på bloggen som i muntliga diskussioner ledde till efterföljaren

Miljöpartiet: Lyssna till sol-”stollarna”!

Andra radikala idéer som vågar utmana det etablerade tillväxtmaskineriet är nobelpristagaren Yunus framgångsrika alternativ till poliken att större tillväxt hos de rika ger fler smulor till de fattiga:

De fattigas bankir vänder ideologierna ryggen

Yunus och arbetslinjen

Genom en organisation som tycks jobba i Yunus anda har jag lånat ut lite pengar till en Kambodjansk familj, varav det mesta nu är återbetalt och förhoppningsvis varit till nytta.

En annan, mycket lovande, radikal idé kommer från en amerikansk debattör:

Egendomsrätten utvidgad

Den har också börjat tillämpas i det lilla igenom att en stiftelse köpt upp gammelskog för bevarande för all framtid, jag köpte själv mig en symbolisk bit av en sådan skog utanför Göteborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: