8. Om religion

När jag var barn gick jag med farmor till kyrkan på söndagar. Jag minns inte så mycket av gudstjänsterna, men trivdes i sällskapet med farmor och belönades med en polkagriskaramell vid hemkomsten.

När jag var i ca 12-13-årsåldern strosade jag en kväll med en kompis och vi diskuterade argument för Guds existens. Ett av dem man hörde var: Om inte Gud finns, vem har då skapat allting? Min kompis kom då med den dräpande motfrågan: Vem har då skapat Gud?  Jag tror att detta enkla argument gjorde mig till övertygad ateist och sedan den kvällen har jag aldrig trott på någon gud.

Men, religion är intressant och betydelsefullt för människor, om den så handlar om gudar eller om currylinjer, magisk magnetism eller spritism.

Jag har skrivit några poster i ämnet:

Efter att ha uppfattat att humanisterna ansågs som fundamentalister av vissa av mina filosofifränder försökte jag framställa min egen ståndpunkt angående en del religionsfrågor. Inlägget ledde till mycket intressant debatt.

Tro, vetande och njutningar

 

Är jag ateist eller agnostiker? Svaret är kanske ignostiker!

Ignorera Gud!

 

Efter att ha läst ett antal intervjuer gjorda av Christer Sturmark kopplade jag till min Spinozainspirerade filosofi och insåg plötsligt att Gud trots allt finns!

Gud finns trots allt

 

En troende kollega gjorde en missionärsgärning en dag och gav mig en bok  av C. S. Lewis i julklapp. Jag läste inledningsvis med stort intresse och skrev ner mina intryck:

Kan man vara kristen?

 

Jag blev strax efter ombedd att recensera en bok om humanismen, vilket jag inte ville avböja, boken var Steven Law: Kort om humanism,

Humanism – ett förhållningssätt till livet

 

Favoritfilosofen Baruch Spinoza har förstås mycket klokt att säga om religionen. Hans förklaring till vår religiositet är träffande:

Är religion en naturlig egenskap?

 

Även filosofen Immanuel Kants pragmatiska syn på gud är intressant:

Sagan om Gud gör ingen skada

 

Religion kan också yttra sig i annat än gudstro, ibland blir man mäkta förundrad över hur lite av naturvetenskapens landvinningar som fastnat hos flitiga skolelever:

Läst, fått godkänt, examinerats, men inte förstått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: