4. Göteposthumanism

I  Göteborg med omnejd spirar sedan ett par år en filosofisk riktning som jag valt att kalla Göteposthumanism. Den har Kalle Palmås som ett slags centralgestalt och innefattar också personer som Marcus Nilsson, Christopher Kullenberg, Heiti Ernits, Per Herngren och Jacob. Själva kallar de sin riktning ibland för posthumanism och bygger mycket av sitt tänkande på den franske filosofen Gilles Deleuze.

Mitt förhållande till denna riktning är kritisk nyfikenhet.  Jag tycker om den och tycker mig kunna väsentligen förena den med min egen Popperska syn, men jag finner utövarna lite väl entusiastiska över filosofiska insikter som kanske inte är så innehållsfulla när man skalat bort det kryptiska språkbruket.

Jag har skrivit några inlägg som har anknytning till den:

Ryktet om en studiecirkel kring en bok av Manuel Delanda fick mig att läsa boken ifråga. Tyvärr fick jag inte tillfälle att delta på något cirkelmöte, utan jag fick nöja mig med att tolka boken själv:

En ny samhällsfilosofi?

Efter en träff i Jönköping inspirerades jag till ett nytt försök att läsa De Landa. Det resulterade i en del kritiska funderingar som debatterades av Marcus:

Matematikens magi

Göteposthumanisternas förvånansvärda utfall mot föreningen humanisterna föranledde mig att rannsaka min egen syn på religion och vetenskap som jag skrev om i inlägget:

Tro, vetande och njutningar

Deleuze själv har jag inte lyckats ta till mig, men jag tycker mig se en hel del överensstämmelse med andra favoriter och i ett inlägg kastar jag fram några tankar om detta:

Hedonism och platåer

Före min upptäckt av anknytningen till Deleuze engagerade mig Marcus Nilssons holistiska synsätt. Detta visade sig senare ligga nära Deleuze och Marcus tycks sedan alltmer ha närmat sig den Göteborgska posthumanismen.  I mina funderingar över holism skrev jag följande inlägg:

Om holism som kunskapsteori

I några bloggtrådar har jag också diskuterat med Göteposthumanisterna:

En lång och stundtals förvirrad diskussion, som dock kanske lade grunden till mitt intresse av Deleuzianismen fördes hos Kalle.

Om religion och föreningen humanisterna diskuterade jag först hos Jacob, efter mitt eget inlägg i frågan fortsatte diskussionen hos Christopher.

Ett svar to “4. Göteposthumanism”

  1. Kalle P Says:

    Oerhört lyckat begrepp! Alla bloggar borde ha en ”göteposthumanism”-tagg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: