Ja, det innebär enorma utmaningar!

Greta Thunberg och hennes meddemonstranter anklagas nu från t.ex. SSU:s ordförande att inte komma med några lösningar och uppmanas att lämna gatorna och gå med i ett politiskt parti.

Men visst presenterar de unga aktivisterna lösningar: Låt kolet, oljan och gasen stanna i marken! Nu!

Detta är ju faktiskt lösningen på klimatkrisen.

Denna lösning skulle förstås innebära slutet på vår överkonsumtion då nästan alla varor i affärerna förutsätter utvinning av mer olja, gas eller kol.

Det skulle också innebära stora problem för oss i det rika nord att klara våra behov av mat, kläder och husrum då vi ju till stora delar avvecklat vår egen förmåga att framställa dessa förnödenheter och litar till den globala handel som ju också drivs av olja, gas och kol.

Det skulle också innebära att de som har makten, miljardärerna och deras politiska marionetter, skulle förlora sina positioner i maktens härlighet.

Det som anklagelserna grundar sig på är alltså inte avsaknaden av en lösning, utan de omedelbara kortsiktiga konsekvenserna av denna lösning.

De politiska partierna, å andra sidan, ägnar all sin kraft åt att ”ta ansvar” för den kortsiktiga utvecklingen, de är inget annat än förvaltare av den tillväxtekonomi som skapat klimatproblematiken och som, i en alltmer ökande takt, kommer att skapa nya ekologiska problem om den får fortsätta.

Greta Thunberg och hennes meddemonstranters lösning tar istället ansvar för mänsklighetens långsiktiga välmående.

Jag tycker att vi ska följa deras råd.

De kortsiktiga konsekvenser som deras förslag innebär får vi ta hand om och lösa med gemensamma krafter. Vi har ett enormt samlat vetenskapligt kunnande och massor av kreativa människor till vår hjälp.

Låt oss anta utmaningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: